VM guld till ÖRK och Sverige

In Mest lästa, Öregrunds racerklubb by Pernilla Ingvarsson

Flertalet tävlande från Öregrunds Racerklubb (ÖRK) gav sig i förra veckan av till Larvik i Norge för VM i offshore. Klasserna Offshore 3J och 3A skulle göra upp om världsmästartitlar. Regerande världsmästaren i 3J Rikard Ingvarsson 19 år från Östhammar hade ny båt och skulle nu köra i den större klassen 3A som dessutom var hans första tävlingen med båten. Bästa kompisen Adam Jansson 19 år från Skräddarbol (Alunda) navigerade. Förra året var det Rikards mamma Pernilla, som navigerade på det årets VM i Offshore 3J (Tvedestrand, Norge) som de också vann.

Förväntningarna var stora då båten byggdes av Rikards pappa Ulrik när Rikard var bebis. Redan då var båten snabb och tog hastighetsrekordet i den tidens motsvarighet till Offshore 3A (Enskrov 1350), 2007. Därefter har båten sålts i omgångar för att till slut komma hem till familjen igen. Numera sitter en 115hk miljömotor på akterspegeln i stället för dåtidens 90 hk 2-taktare.

Provkörningarna innan tävlingen här hemma har endast bjudit på väldigt lugnt vatten, så några bra tester i större sjö kunde inte genomföras. VM-tävlingarna i Larvik kan bjuda på väldigt spännande sjö, då Oslofjorden är ett vattendrag strax utanför Larvik och in mot Larvik så kommer också en av Norges största älvar och ansluter. Skämtsamt brukar lokalbefolkningen beskriva vattnet som fyra årstider – på en och samma gång! Mycket riktigt så skulle tävlingarna också bjuda på kraftig sjö och hård blåst.

På första träningen i Larvik, så landar Rikard och Adam lite snett i en våg och fyller hela båten med vatten. De tar sig dock tillbaka för egen maskin om än långsamt för att försöka torka upp så mycket som möjligt inför den första deltävlingen av två. Rikard och Adam har en rejäl fight med ett finländskt ekipage och går till slut vinnande ur duellen. Strax bakom ligger Anton Modin 25 år från Knivsta också med en för honom helt ny båt. Anton är regerande världsmästare i Offshore 3A och vann det senaste VM för klassen i just Larvik, med samma båt som nu Rikard kör med. Navigatör till Anton är ”plastbrorsan” Jakob Bälter. Inför den sista och avgörande deltävlingen så inleds den precis som den första med en fight mellan Rikard och Adam mot finländarna. De får dock problem med propellern och tvingas bryta. Anton och Jakob kör sedan om och går upp i ledning, men det visste Rikard och Adam att de inte behövde bli stressade av, då en andra plats skulle räcka för att ta hem VM guldet. Anton och Jakob vinner deltävling två med Rikard och Adam in på en andra plats.

VM genomfördes även för klassen Offshore 3J och med på resan var även Alvin Lindahl 13 år, Östhammar med navigatören Vincent Lauri, 13 år, Hallstavik som med ÖRK:s lånebåt ledde första tävlingen tills båten tyvärr gick sönder. Grabbarna klarade sig bra, men fick ösa rejält under bogseringen in till hamnen för att båten inte skulle sjunka. Bröderna Viktor och Valter Arneklint, 16 och 14 år från Uppsala var också med på VM och slutade på en snygg femte plats.

I helgen kördes det också VM-deltävling för Pleasure Navigation i Belgien 🇧🇪 32st båtar från 8 olika länder samlades i Blankenberge. Sverige representerades av ett Team från ÖRK. Rasmus Westerberg & Erik Lejman tävlade i klassen HOCR3 (motsvarade V90 i 🇸🇪) med deras Griffon 18 med en Yamaha 90hk körde dom i mål som 2a både lör/sön. Teamet tackar @BKOffshore för bra race.

Nästa år planerar ÖRK att söka en av VM-deltävlingarna för just Pleasure navigation till Båtveckan.