En vacker höstdag med racing mot cancer

In Öregrunds racerklubb by Pernilla Ingvarsson

Östhammars GP mot cancer kördes nästan som vanligt i härligt höstväder. Solen sken på förmiddagen för att sedan hamna bakom lite dis.

58 ekipage var anmälda och flertalet deltagare från både Norge och Finland passade på att avsluta säsongen tillsammans med oss.

Först ut var GT15 som fick  möjligheten att starta med masterbåt (används endast på offshore) och dessutom köra 20 minuters heat till skillnad från sina vanliga korta heat på ca 5 min. Här var Hilmer Wiberg outstanding och låg på slutet och försökte varva sina kompisar. Dagens bedrift var när den bojälskande Linus Wallin lyckades köra över en av bojarna ordentligt, dvs tvärs över med hela båten, utan att den gick sönder 🙂 Adrian Isaksson och Måns Olofsson kämpade snyggt bakom och tog hem andra respektive tredje platsen före Linus.

Depåbild på GT15 Foto: Niklas Asplund

ThunderCat hade två omgångar på vattnet och började med rundbana. De medgav redan på förarmötet att de inte var lika uthålliga som de yngre och önskade bara köra i ca 10 min. Outstanding här både på rundbana och sedan offshore var Mårten Levin och Fredrik Karlsson som båda inte kört på några år. Andra platsen var det rejäl fight om mellan Stefan Rindar med lillebror Jonathan mot Patrik och Elenore  (herr och fru) Hallberg. På rundbana vann bröderna Rindar, men på offshore var herrskapet Hallberg snabbare och kom därmed före i totalen.

När det var dags för offshore tyckte undertecknad tävlingsledare att hon var väldigt tydlig på förarmöte angående en av bojarna, men här lyckades många att hamna på fel sida om densamma. Normalt blir man diskad om man kört fel, men detta är endast en inbjudningstävling och då får tävlingsledningen hitta på lite egna regler 🙂 Dvs ingen blev diskad för felkörning utan istället delades tidstillägg ut på 5 min/felkörning.

I Classic Offshore körde alla fel på alla varv vid nämnda boj, så här blev det inte så svårt att skriva resultatlistan trots allt. Krister Jansson med Classe Skaresson lyckades bäst denna dag med att både hamna närmast sin förutbestämda idealfart och ihop med stilpoäng på ekipaget ta hem första platsen. Andra platsen togs hem av syskonen Ählström och tredjeplatsen av Tommy och Åsa Palm. Åsa som gjorde sin första tävling ihop med maken efter att under flera år sett hur han och sonen kört ThunderCat.

I V60 kom ytterligare ekipage till på startlistan så sent som ett par dagar före. Det var Fredrik Groth Fyrö som passade på att låna svägerskans V60 båt, men då han numera är mera mest rattar cin C-katta var han tvungen att ut och testa lite för att se om han fortfarande kunde hantera en liten båt. Och svaret på frågan blev: Hur bra som helst! Både Fredrik och navigatören Philip Björk som precis som Fredrik började sin offshorekarriär i motsvarande V60 klassen hade takterna i sig och hade inga större problem med att ta hem segern i klassen. Tätt var det dock bakom där kompisarna Hilmer Wiberg med systern Mathilda fightades med Benjamin Vuorihovi från Finland som för dagen hade lånat in Max Holmén som navigatör. Hilmer och Mathilda var de som kom in först för målgången, men då Alexander Criborn missade starten helt då motorn inte ville starta, så låg han i detta läge precis före och gick ut på sitt sista varv, vilket för en kort stund lurade Hilmer. Detta gjorde att Benjamin och Max kunde köra förbi precis innan mållinjen, som alltså låg som en mindre avstickare från varvslingan. Riktigt roligt att se hela åtta ekipage från både Norge, Finland och Sverige!

I inbordare 2 liters klassen var uppställningen för dagen också riktigt bra. Sju båtar där också alla gick i mål 🙂 Gunnar Olderin brukar vara riktigt snabb, men riktigt många svängar på denna bana gjorde att enskrovsbåtarna hade lite fördel. Pierre Wärme och Gustaf Thulin var långt före de övriga med sina 54 knop i snitt. Ungdomarna Oliver Mattsson och Marcus Edlund höll i bra de också och körde in på en andra plats över minuten före just Gunnar med dottern Michaela som tog hem tredjeplatsen.

För första gången i denna tävlings historia fick vi äntligen med några AquaBike åkare. Jessica Sundlöf och Jordan Kjellstrand hade en riktigt bra fight där Jessica var snabbast och tog hem första platsen.

I Offshore 3A tog Thomas Billman med sig brodern Kjelle som vanligt på denna tävling och hade inga större problem att placera sig framför Johan Torsell och Majken Asplund.

Några som vanligen inte annars åker tillsammans i Offshore 3B är syskonen Sjölander. Misstänker dock att denna tävling kändes självklar för Fredrik och Nicolina att vara med på. Och det kändes extra härligt att se mamma Mia med lite färg på kinderna <3 Både Mia och  Magnus kunde lugnt betrakta hur barnen tog hem segern i klassen före Peter Wahlström med dottern Jessica Fredheim.

Bilden kan innehålla: 4 personer, inklusive Nicolina Sjölander, personer som ler, selfie, hatt, närbild och utomhus

Familjen Sjölander

Den som gjorde målgången lite extra spännande denna dag var Andreas Gustafsson i V150 som med sig hade Veronica Olderin (dotter till Gunnar i inbordare 2 liter). Det är ingen hemlighet att det är rätt grunt på sina ställen utanför Östhammars hamn och på vissa felaktiga sidor om prickarna ska man inte vara. Andreas hade bra fart över mållinjen och lite till och passade på att runda den största stenkistan i hamnen med en hårsmån…

Den placerade sig norrmannen Erik Sundblad Johansens båt på förra året när hans kompis Anders Wessel körde. Nu hittade Erik själv lite stenar strax utanför Krutudden på förmiddagens provkörning, men det var inte värre än att han kunde starta tillsammans med Rolle Sjögren. Erik och Rolle ledde större delen av tävlingen i Offshore 3C, men oklart om de fick något fel eller insåg att de kört fel, men de avbröt dock tävlingen innan målgång. Rutinerade världsmästarna Marcus Johnsson och Jussi Myllymäki från Finland gjorde lite som de brukar och låg en liten bit bak för att se vad de framför skulle hitta på. Och mycket riktigt så gör Fredrik Groth Fyrö en liten piruett och vips så var de förbi. På tredje plats kom norrmännen Jonas Hansen och Alexander Gladmann Karlsen, som denna dag precis som vissa andra dubblat och även navigerat i V60. Underbart att gå från ca 50 knop i öppen båt till 90 knop där man sitter fastspännd och under tak och dessutom inte ser något framåt 😀

Offshore 3X var klassen som bjöd på mest dramatik. William Söderlind och Marcus Grönwall var som vanligt snabbast och höll sig på rätt köl, vilket inte Sven Johansson och Michael Enmarker gjorde. De rullade runt vid en av rundningarna, men klarade sig relativt bra. Det är bara Svennes ena fot som för tillfället innehåller de flesta färgerna i regnbågen.

X-64 Sven Johansson/Michael Enmarker Foto: Jesper Zander

Några som gjort egna insamlingar i samband med tävlingen är bl.a. Robin Hilland i V60 som samlade in 13.000 :- och Dennis Vartiainen i V300 som fick ihop nästan 7000 :- till Barncancerfonden. Tyvärr gick det inte lika bra för Dennis i tävlingen då en av slangarna i motorn inte ville sitta på plats.

Vi vet inte riktigt än hur mycket årets tävling har lyckats att samla ihop, men helt klart är att vi sedan 2015 då vi körde tävlingen för första gången har fått in över en halv miljon till Cancerfonden och Rosa Bandet samt Barncancerfonden.

Det går fortfarande att bidra till insamlingen genom att bl.a. sätta in pengar direkt här! Vill du köpa en mössa för 100:-, så hör av dig till ÖSS kansliet på oss.kansliet@telia.com eller ta en tur förbi Matton Marin i Östhammar!

Här finner ni resultaten!

Här finner ni alla sponsorer!