Är du intresserad av att börja tävla?


Kontakta oss på Öregrunds Racerklubb för att få mer information om vad som krävs för att komma igång. Vi har flertalet lånebåtar för möjlighet att testa på att köra tävlingsbåt. Vi är Sveriges största klubb sett till antalet utövare och vi arrangerar flest tävlingar per kalenderår. Hos oss finns en väldigt bra organisation för att hjälpa dig igång med ditt tävlande.

Här nedan finner du lite info om hur man kommer igång

Börja köra racerbåt

Sommar, sol och snabba häftiga båtar. Vad mer kan man begära? Båtracing ger dig massor av upplevelser och du träffar nya kamrater med samma intressen. Även om man är konkurrenter på tävlingsbanan så har vi jättetrevligt före och efter tävlingen och vi hjälper varandra mellan heaten. Du får dessutom nyttiga kunskaper om båtlivet samt att du lär dig respektera sjön och alla andra som vistas på vattnet. Racerbåtsporten delas in i flera grenar. De största är: rundbana, offshore, Aquabike och motosurf. Även svävarna ligger med under Vattensporterna i SVEMO.

Rundbana innebär att båtarna kör en bana på mellan 800-1800 m. Här sitter det endast en person i varje båt. Tävlingarna avgörs normalt genom tre till fyra heat där man kör flera varv. På offshore behövs det minst två personer. En som kör och en som navigerar (läser sjökort). Här kör man en bana på ca 40 NM (= 7.4 mil) som en typ av orientering. Aquabike kör både closed course (typ av rundbana) och offshore. Motosurf har precis som Aquabike en bana bestående av flertalet bojar som ska köras på ett förutbestämt sätt.

Tävlingar

De tävlingar som körs arrangeras av klubbar som är med i SVEMO (Svenska Motorsportförbundet). För att få tävla måste du vara med i en klubb och även ha licens. Den söks i SVEMOS TA system och din klubb måste ha godkänt dig för lämplig disciplin inom Vattensporterna.

En tävlingssäsong består av ca 4-5 tävlingar på olika platser i landet. T.ex. Nora, Smedjebacken, Kumla, Orust, Östhammar och Öregrund.

Kör du rundbana delas tävlingen oftast upp i 3-4 heat/klass och i varje heat körs mellan 4-8 varv beroende på bana och klass. På offshore kör man en bana, som skickas ut ca 1 vecka före tävlingen. Banan innehåller normalt flera kontroller som måste passeras på ett visst sätt (det kan vara öar, fyrar eller bojar) och däremellan är det fri väg. Detta betyder att även om man inte har den absolut snabbaste båten är det inte omöjligt att vinna om navigatören är bra och hittar snabba vägval. På både rundbana och offshore är tävlingarna SM- eller RM (riksmästerskap) deltävlingar. Det vill säga att den som efter sista tävlingen plockat hem flest poäng från deltävlingarna vinner.

Utbildning

För att få köra i Offshore måste du ha både Förarintyg och Manöverintyg för högfartsbåt eller gå en utbildning som är sanktionerad av SVEMO. Förarintygskurser anordnas av till exempel Medborgarskolan. ÖRK anordnar vanligen varje år utbildningar där ett godkännande leder fram till möjligheten att söka offshorelicens. Ihop med ÖSS (Östhammars Segelsällskap) ordnas vanligen också varje år ett läger för rundbana, både nya och gamla åkare.

När du väl tänker börja tävla

Båt/Motor

Först och främst behöver du en båt och motor. Dessa kan du skaffa på lite olika sätt: · Det vanligaste och enklaste är att köpa ett begagnat tävlingsekipage, som du kan börja använda direkt. Vissa båtar går att köpa i halvfabrikat. Då återstår montering av stol, styrning, flytkraft, gaspedal etc. Det krävs att du är lite händig för att klara av detta, men det är både kul och lärorikt. Om du vill göra även skrovet själv finns det ibland möjlighet att hyra en form som du plastar båten i. När det gäller motorer så är det bara vissa som är godkända (homologerade). Kolla först med SVEMO eller din klubb vilka som är godkända innan du köper en!

Övrig utrustning

Säkerheten är mycket viktig när du ska köra fort på sjön. Båten måste vara utrustad med nödstopp, som stoppar motorn ifall du skulle hamna i vattnet. Du måste även använda godkänd tävlingsflytväst, en orange, röd eller gul hjälm samt overall. Det är viktigt att hjälmen är så lätt som möjligt, framförallt för att inte fresta på nackmusklerna för mycket. Tänk på att undersöka vilka regler som gäller för just din klass innan du köper personlig utrustning. Det kan också vara skillnad på om du ska tävla nationellt eller internationellt.

En sak som behövs och där det även går att finna mycket fart på, är en bra propeller. Här krävs det dock en hel del provkörning och testning för att hitta rätt. Oftast finns det begagnade att köpa. Beträffande övriga saker du behöver, se besiktningsprotokoll för respektive disciplin och klass som finns på SVEMOs hemsida. Innan du får börja tävla med båten måste du ha ett mätbrev/loggbok på båten. Mätbrevet/loggboken innehåller uppgifter om att båten klassar in i tänkt tävlingsklass. Lista på vilka som kan utfärda samt stämpla om mätbrev/loggböcker hittar du på SVEMOs hemsida.

Licens

För att få börja tävla måste du ha en giltig licens. Den är ett bevis på att du är medlem i en klubb och att du har en gällande försäkring (ingår i licensavgiften). Innan du som förare kan få en ordinarie licens måste du köra två tävlingar med så kallad debutantlicens. Detta innebär att du under minst två tävlingar ska visa att du vet hur man ska uppträda samtidigt som du får chansen att känna på tävlingsnerverna utan att kunna erhålla några mästerskapspoäng. Ditt licensnummer är också din båts tävlingsnummer. Vid de tävlingar du kör som debutant ska tävlingsnumret på din båt vara röda siffror mot vit/gul bakgrund. När du sedan får din ordinarie licens ska siffrorna vara svarta.

Så här gör du för att få licens

  • Ta kontakt med en klubb som är ansluten till Svenska Motorsportförbundet (SVEMO) och ansök om medlemskap i klubben.
  • När din klubb har registrerat dig på Idrottonline och klickat i dig som ”aktiv i idrott” för SVEMO, så kan du inom kort gå in på tam.svemo.se för att lösa din licens.
  • För att klubben ska kunna klicka i dig som ”aktiv i idrott”,  måste klubben försäkra sig om att du kan simma minst 200 m. Utöver detta krävs olika saker beroende på vad du ska tävla i och som.

Licensen börjar gälla då du betalt avgiften. Förarboken ska du lämna före tävlingen i samband med anmälan i sekretariatet vid de tävlingar du deltar i som debutant. Efter tävlingen får du tillbaka förarboken med notering om godkänd genomförd tävling eller med eventuella anmärkningar. När du kört två godkända tävlingar skickar du tillbaka förarboken till SVEMO, som då noterar att du får köra om SM/RM-poäng. Med godkända tävlingar menas att du genomfört tävlingen med ett gott omdöme och att du följt reglerna. Du ska inte vara med och tävla om placeringar utan ”se och lära”.