Grattis Norge och Jonas Hansen/Henrik Sagfossen till Totalsegern i Roslagsloppet

In Mest lästa, Roslagsloppet by Pernilla Ingvarsson

Det blev en riktig fight mellan Sverige med Sebastian Groth/Josefine Due Boje och Norge med Jonas Hansen/Henrik Sagfossen när det 58:e Roslagsloppet skulle avgöras. Vid målgången för första av två etapper, var normännen hela 43 cm före i mål, vilket dock drygades ut till målgången av andra etappen. De vann med en snittfart på 70,5 knop.

C-94 Jonas Hansen/Henrik Sagfossen, Norge FOTO Pickla

Årets upplägg var något annorlunda pga pandemin. Vi som arrangör hade valt ett upplägg som vi trodde skulle vara genomförbart oavsett läge. Start och mål för båda etapperna var Öregrund.

Första etappen var mestadels navigering söder om Öregrund med passager via Vässarögrund, Loskären (Singö), Herräng, Hargshamn och sedan tillbaka upp till Öregrund. Jössan söder om Vässarö bjöd på 2-2,5 meter sjö och även Singöfjärden hade oroligt vatten. Samtliga tävlande klarade detta dock utan större problem. Den som hade mest otur denna dag var nog den classic båt som gick på grund vid Vingen.

Andra etappen fick startas 30 min senare än tänkt för att hinna ordna logistiken mellan både rescuebåtarnas tankning och att dubbelkolla omstartstiderna.

Omstarten skedde flygande via klocka som var placerad på Dummelgrund utanför Öregrunds hamn.

Etapp 2 var offshorekörning i Örergrundsgrepen som bjöd på sjö, mestadels mellan Storgrynnan och Forsmark. Här kunde 3C-kattorna endast köra 50-55 knop (toppfart över 90 knop). Men V-24 båten med Dick och Olle Johansson, som är gjord för denna typ av sjö, gick nästan för fullt (över 60 knop).

V-29 Dick Johansson/Olle Johansson, SBK FOTO Jesper Zander

Tufft var det helt klart för flertalet ekipage på andra etappen. I Thundercat behöver navigatören/co-piloten jobba för att hålla balansen på båten och flera av dessa var helt slut när de kom i mål. Vinnare i klassen blev André Sandgren/Ebba Karlsson efter att ledande båt inte kört helt rätt i den tuffa grepen.

60 Eddy Höglenius/Tomas Andersson, ÖRK FOTO Pickla

Classic Offshore var största klassen i tävlingen och visade som vanligt upp flertalet båtar. Vinnare blev Anders Källberg/Linnea Gustavsson, ÖRK.

2-117 Anders Källberg/Linnea Gustavsson, ÖRK FOTO Pickla

Offshore 3B visade upp ett bra startfält för klassen. En bra fight mellan kompisarna Rasmus Hamrén/Madde Samuelsson, RBR och Filip Erksson/Fredrik Arnryg, RBR slutade med seger för Rasmus och Madde. Ska bli spännande att se denna klass på EM i september.

Ett bra startfält hade vi även i Runabout (Aquabike) där flera fick ge upp av olika anledningar. Segrade gjorde Samuel Johansson, OJK som var drygt 2 minuter före pappa Johan.

I Offshore 3X vann Sven Johansson/Michael Enmarker, SBK och i V-150 Christian och Roland Melin, ÖRK.

Vi laddar nu om för EM i Offshore 3B och 3C samt Nordiskt mästerskap för offshoreklasserna i Höstracet som går av stapeln 18-19 september i Öregrund.

Slutgiltigt resultat Classic Offshore Roslagsloppet 2021.
Delresultat Etapp 1 Classic Offshore

Delresultat Etapp2 Classic Offshore

Slutgiltigt resultat övriga klasser

Gula kort