Östhammars GP mot cancer

In Mest lästa, Öregrunds racerklubb by Pernilla Ingvarsson

För femte året så lyckas ÖSS tillsammans med oss att genomföra vårt väldigt uppskattade arrangemang. Redan innan tävlingen startat så hade vi fått in 60.000 till insamlingen via sponsorer och andra bidragsgivare. Bl.a. Marco Witt som samlat in 15.700. I år hade vi valt att lägga fokus på Barncancerfonden.

Foto: Björn Fernberg

 
Över 60 båtar kom för att få köra på Östhammars fjärden och som vanligt fick vi även deltagare från Finland. Norge hade tyvärr också sin sista tävlingshelg, men annars hade de garanterad också dykt upp. Vädret såg inte ut att vara med oss i prognoserna före, men på förmiddagen lyste solen för att sedan bytas till kallt regn. Ungdomarna som körde på förmiddagen bjöd på fin racing och kunde därmed också avsluta sin SM-serie.
På eftermiddagen var det sedan dags för offshore båtarna som för första gången sedan 70-talet skulle köra masstart stillaliggande från brygga. Publikfriande? Absolut 🙂 


Classic Offshore bjöd på fin uppvisning med sina blandade båtmodeller. Allt från en Manta med en V12 Jaguar motor till mer moderna klassiker. Därefter fyllde övriga klasser på. En besättning passade på att testa vattentemperaturen, vilket tyvärr också slutade med sjukhusbesök för en av dem. Sist ut som vanligt var de snabbaste båtarna i Offshore 3X och 3C med farter på över 90 knop. 


Kiosken jobbade för fullt, trots det halvdana vädret. Lotter sålde slut snabbt. Föreningen Allmogebåtar skjutsade folk mellan gästhamnen och varvet och allt avslutades med en god middag för både tävlande och funktionärer. Vi har inte i nu läget hunnit räkna ihop summan till insamlingen, men vi gissar att den slutar på runt 100.000 som de flesta tidigare år. Därmed ligger vi på totalt ca 700.000 :- insamlat till cancerforskningen sedan vi började. 

Foto: Sofie Hjort Westberg


Söndagen var vikt åt hastighetsrekordförsök utanför Krutudden. Nu passade solen på att skina hela dagen. Det hela slutade i fyra potentiella världsrekord, tre svenska och tre finska rekord. De ska dock godkännas av det internationella samt respektive nations förbund innan de är officiella. Snabbaste båten för dagen körde 78,59 knop (145,55 km/h), vilket var Sven Johansson i Offshore 3X. Det innebär att det svenska rekordet kommer att landa på hela 0,01 km/h snabbare än det (med största sannolikhet) världsrekordet i klassen som istället hamnar hos Marco Witt på 78,59 knop (145,54 km/h). Något som dessa killar hade väldigt roligt åt 😀

Om ni undrar hur det kan blir så, så måste nämligen båten ha placerat sig på pallen i ett EM eller VM för att få ta ett världsrekord, vilket Marcos båt har men inte Svennes.

Resultat