Soligt, blåsigt och mycket navigering på Höstracet

In Öregrunds racerklubb by Sebastian

Foto: Pickla.se, fler bilder från denna och andra tävlingar hittar ni här.

Kan det bli bättre offshorerace med denna blandning? Sista SM-deltävlingen för alla klasser utom Inbordare 2 liter avverkades i lördags.

Lite blåsigt i Öregrunds Grepen där starten gick, men numera är måttstocken efter vad Offshore 3J klassen klarade av på sitt VM. Och enligt dem som var med där, så var det faktiskt hela en meter mindre sjö.  

Efter starten gick banan söder ut och sydligaste rundningen var Vässarö grund och nordligaste ett par bojar söder om Gräsöfärjan. Däremellan skulle de in bland diverse öar, kobbar och skär i flera skön svängar. Peter Wahlström som lagt banan fick mycket beröm efteråt av både förare och navigatörer.  

De mest spännande fighterna skulle hamna i 3X klassen. Efter starten leder Anders Köijer/Sofie Hjort Westberg hela tävlingen förbi Grepen Marin där varvning och målgång är belägen utanför dagens publikområde och har gjort en kanon start. Sist i fältet har vi Marco Witt/Nicklas Asplund, men här skulle det hända en del. Vid målgång så är Marco och Niklas endast 5 sekunder efter SM-vinnarna Sven Johansson/Michael Enmarker som också tar hem segern för dagen. Marco och Niklas kör sig till en fin tredje plats.  

I Inbordare 2-liter såg det ut att ingen kulle komma i mål då en efter en föll ifrån. Men skam den som ger sig “akt 1”. Ett par hundra meter före mål får Magnus Edlund med dottern Madelene stopp i maskin, men vill absolut inte ha bogseringshjälp. De tar sin tid men med paddel och vinden i ryggen, så är de långt ifrån sist i mål.  

Classic Offshore ställer som vanligt upp med ett brett startfält. Dessutom fick några chansen att före tävlingen vara med i Arne Janssons hjärteklass den gamla 1-liters klassen, då dessa hade uppvisning. Robert Liljefors med frun Pia blev i dag bäst i klassen. De hade något sämre difference i jämförelsen idealfart och snittfart, men bättre poäng på tidstypiskhet så därför kom de före tvåan Thomas och Birgitta Svensson – även de ett gift par. På tredje plats hittar vi Jan-Erik Lundberg och Jan Söderlund. Här får vi också skam den som ger sig “akt 2” då Tommy Palm med frun Åsa; ni förstår vilken bra familjeklass detta är! Större delen av andra varvet bråkar deras Penta och i sista svängen före mål, så lossnar svänghjulet. Efter lite mekande så kör de delvis med startmotorn för att tillslut paddla sig över mållinjen – två timmar och nästan 9 minuter efter start och med god marginal sist i mål.  

Offshore 3J höll på att bara få två ekipage, då RBRs lånebåt hade givit upp helt. Däcket hade laminerat och är i princip olagbart. ÖRKs Dallapieta lånades då självklart ut för att vi ska ha så många på banan som möjligt. Robin Hillandhämtade båten i början på veckan och han i alla fall ut en sväng och hade inte några större förhoppningar om en bra placering. Filip och Fabian Söderquist har haft väldigt mycket otur under året med trasiga motorfästningar i parti och minut, tappat växelhus m.m. men fick nu äntligen lite revansch. Först över mållinjen så tog de sin första klasseger. Andra platsen gick till Robin Hilland och Oscar Thulin. På tredje hamnade Rikard Ingvarsson som dagen till ära tagit med Susanne Jansson då ordinarie navigatörs revben inte hämtat sig efter Saltsjöloppet. 

I Offshore 3B vinner Filip Eriksson/Fredrik Groth Fyrö rätt ohotat före Rasmus Hamrén och Madde Samuelsson. Dagens banläggare Peter Wahlström med dottern Jessica Fredheim kör in på en fin tredjeplats. Vi har tidigare i historien just på detta Höstrace haft banläggare som också tävlat och sedan kört fel (vi ska inte nämna några namn, men Stickan Andersson kan vara ett), men detta upprepades inte detta år.  

Linus Johnson hade lånat Jesper Zanders båt och hade Gustaf Wallin som navigatör. Syntes att Linus ville lämna tillbaka en hel båt och inte riskerade något och kunde som ensam i V150 också ta hem segern i klassen. Ensam i ÖRKsstandardklass SC var också Urban Lagerström och Anders Kron. De började att köra Öppet Hav under Båtveckan i Öregrund för några år sedan och har kört ett par Roslagslopp efter det. Nu blev detta deras första “andra” tävling. Ryktades på kvällen om de kanske vill byta klass och testa något annat.  

Snabbast för dagen blev inte helt oväntat Gustaf Lindén och Kristina Coleman även om Viktor Jansson och Sebastian Högberg låg före under början av loppet. Oklart om det har att göra med att detta är Viktors och Sebastians hemmavatten.  

Skribent: Pernilla Ingvarsson